jueves, 18 de diciembre de 2014

Copyright

Extret de google




Els drets d'autor (en anglès copyright, símbol ©) són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals.


Aquesta protecció està disponible tant per a obres publicades com per a obres que encara no s'hagin publicat. Generalment li dóna al propietari del dret d'autor el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a fer el següent:
·         Reproduir l'obra en còpies o fonogrames.
·         Preparar obres derivades basades en l'obra.
·         Distribuir còpies o fonogrames de l'obra al públic venent-les o fent un altre tipus de transferències de propietat com ara llogar, arrendar o prestar aquestes còpies.
·         Presentar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques i coreogràfiques, pantomimes, pel·lícules i d'altres produccions àudiovisuals.
·         Mostrar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques, coreogràfiques, pantomimes, obres pictòriques, gràfiques i esculturals, incloent-hi imatges individuals de pel·lícules o altres produccions àudiovisuals.
·         En el cas de gravacions sonores, interpretar l'obra públicament a través de la transmissió àudiodigital.

A què afecta?

Els drets d'autor protegeixen "obres originals" que estiguin fixades en una forma d'expressió tangible. La fixació de l'obra no ha de ser aparent o perceptible mentre aquesta pugui ser comunicada mitjançant l'ajuda d'alguna màquina o aparell. Les obres amb drets d'autor inclouen les següents categories:
·         obres literàries
·         obres musicals, incloent-hi la lletra
·         obres dramàtiques, incloent-hi qualsevol acompanyament musical
·         pantomimes i altres obres coreogràfiques, pel·lícules i altres obres àudiovisuals
·         gravacions sonores

·         obres arquitectòniques

Fonts d'informació: Apunts a classe i Viquipèdia

No hay comentarios:

Publicar un comentario