miércoles, 10 de diciembre de 2014

Wikipedia i Wikis en educació

Extret de http://www.awardspace.com/web-hosting-notice/error-404


L'ús de wikis en educació no està excessivament estès si ho comparem amb un altre tipus de aplicacions i entorns dissenyats des del discurs didàctic dominant, que defineix prèviament com s'ha d'estructurar el procés d'ensenyament / aprenentatge, quins han ser els rols dels participants i com s'ha de regular la seva activitat. 


Els wikis poden ser vistos com una tecnologia "rupturista" davant l'estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que atorga drets simètrics a tots els participants, que basa el seu èxit en la activitat col·lectiva de reflexió i comunicació i en l'autoorganització de la comunitat.

Lott (2005) ha elaborat una llista d'usos típics de wikis en educació:

a) Espai de comunicació de la classe
b) Espai de col·laboració de la classe / Base de coneixements
c) Espai per realitzar i presentar tasques / Portafolis electrònic
d) Arxiu de textos en procés d'elaboració
e) Manual de la classe / Autoria col·laborativa
f) Espais per als projectes en grup

D'acord amb Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen els wikis són:


-Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.

-Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.


-La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.


-Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.

-Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.

-Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.

-Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.

-Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.

-Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.

-Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.

A continuació, hi ha un vídeo on explica d'una forma més visual que són els wikis i perquè serveixen.




Què ès la wikipèdia?

La wikipèdia és una enciclopèdia lliure creada per mitjà d'usuaris a través d'Internet. 

Es basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:

BluePillar.svg
La Wiquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts.
GreenPillar.svg
La Wiquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor".
YellowPillar.svg
La Wiquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Wiquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 465.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. 
RedPillar.svg

La Wiquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. La gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res.

Fonts d'informació: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/els-wikis-fonaments-i-relacio-amb.html, http://ticotac.blogspot.com.es/2007/05/pedagogia-dels-wikis.html i https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars

No hay comentarios:

Publicar un comentario