viernes, 19 de diciembre de 2014

Taxonomia de Bloom

Una segona manera (la primera que hem vist és la que fa referència a les metàfores de Charles Crook) és la que ens aproxima a l'activitat intel·lectual que és desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l'ús de les TIC.

Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que és coneix com taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Dels tres dominis d'activitats educatives que és van definir: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor, en aquest post parlarem del domini de les habilitats cognitives ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, és va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.

Podem veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment  i les formulades l'any 2000 en la imatge següent:

Metàfores sobre lús de l'ordinador en l'educaci

Charles Crook proposa quatre tipus de metàfores alhora de realitzar un joc a través de l'ordinador:

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.

Extret de http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/


Aquest tipus d'interacció també es pot donar entre un alumne i un ordinador:

l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle

En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativa que ajudi l'alumne a avançar.


                Ex: http://clic.xtec.cat/



jueves, 18 de diciembre de 2014

Software lliure

El programari lliure (en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.

Copylef

Extret de google


Com a copyleft es coneix a tot un conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques, artístiques, etc. Els defensors delcopyleft consideren les lleis de drets d'autor (copyright) com una forma de restringir el dret de fer i redistribuir còpies d'un treball. 




Creative Common

Extret de google


Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.
Aquesta organització inspirada en l'obra de Richard Stallman i en els treballs de la Free Software Fundation (FSF), ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. 


Copyright

Extret de google




Els drets d'autor (en anglès copyright, símbol ©) són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals.

miércoles, 17 de diciembre de 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

La fiabilitat d'una font depèn del context. Com a norma general, com més gent en revisi la informació, n'analitzi les qüestions legals, i n'observi l'escriptura, més fiable és la publicació. 


DEFINICIÓ DE FONT
Quan parlem de citar una font, hi ha tres aspectes a considerar sobre la font:
·         L'obra mateixa (article, llibre, etc)
·         L'autor de l'obra (escriptor, periodista, etc.)
·         L'editor de l'obra (editorial, consell de redacció, etc.)
Qualsevol dels tres aspectes es pot tenir en compte sobre la fiabilitat. Les fonts fiables poden ser materials publicats amb un procés editorial fiable, per autors que es consideren una autoritat en el tema, o les dues coses. Aquestes qualificacions s'han de poder demostrar.

Què és un booktrailer?

Extret de google




Com el seu propi nom indica, un book tràiler és un petit vídeo, una cosa semblant el que es fa de les pel·lícules, que promociona o anticipa un llibre.


Un book tràiler serveix per promocionar el llibre a Internet, per captar un nou tipus de lector més vinculat a les sèries i la televisió, per sorprendre, per presentar amb força un autor nou, o per donar-li tridimensionalitat a un personatge, que de vegades és real, com en el cas de les biografies, i té una vida rica en imatges fora d'aquesta obra escrita.

Recitar una poesia

A classe de comunicació oral escrita i digital(coed) durant dos setmanes hem dut a terme un recital de poemes, en el qual cada persona havia de triar un poema qualsevol (era lliure el tema) i l'havia de recitar de memòria davant de tothom.

A mi em va tocar recitar-lo en la primera sessió. Es respiraba molts de nervis però gràcies a l'ajuda de la professora tothom s'en va ensortir bastant bé.

Jo vaig triar un poema de Miquel Martí i Pol perque personalment aquest autor l'havia treballat en la ESO i m'havien agradat bastant els seus poemes. El poema escollit es titula ''Potser nadal''.

lunes, 15 de diciembre de 2014

Naturalesa del llenguatge audiovisual i ús del llenguatge audiovisual en l'educació

A classe vam parlar sobre el llibre de Joan Ferrés, titulat Vídeo y Educación i ara que he tingut una mica més de temps per ordenar els apunts, m'agradaria compartir-ho.
Per començar, dir que nosaltres ens vam centrar en el capítol 1 principalment, en el qual es parla sobre el cervell, els hemisferis i la funció de cadascun d'aquests hemisferis.

miércoles, 10 de diciembre de 2014

Més idees que emocions

Hi ha diverses formes per tal de distribuir o expresar la informació de manera que sigui més clara. A continuació, parlaré de diverses aplicacions que ens poden ser bastant útils.


Núvols de paraules: Aquest sistema el veiem sobretot a moltes revistes o fins i tot a propaganda. Un exemple esWordle podrem crear núvols de paraules fent servir diferents fonts, colors i direccions. En un núvol de paraules, el tamany ens indica la freqüència en que apareix una paraula i per tant, la seva importància en el text que estem visualitzant. Es tracta d’un recurs útil per a moltes coses: per a identificar els termes clau, per a resumir un tema visualment…



Extret de google

Wikipedia i Wikis en educació

Extret de http://www.awardspace.com/web-hosting-notice/error-404


L'ús de wikis en educació no està excessivament estès si ho comparem amb un altre tipus de aplicacions i entorns dissenyats des del discurs didàctic dominant, que defineix prèviament com s'ha d'estructurar el procés d'ensenyament / aprenentatge, quins han ser els rols dels participants i com s'ha de regular la seva activitat. 

Gestió d'etiquetes

Les etiquetes permeten classificar fàcilment les entrades. En escriure una entrada, fes clic a l'opció Etiquetes que apareix al lateral i introdueix les etiquetes que vulguis separant amb una coma. Les etiquetes utilitzades anteriorment es mostren sota, de manera que només has de fer clic en elles per afegir a l'entrada.

Extret de https://support.google.com/blogger/answer/44498?hl=es

martes, 9 de diciembre de 2014

Aportació a la wikipedia

Per posar en pràctica tot el què he après, ens van proposar modificar un artícle de la Wikipedia. Aquest article havia d'estar relacionat amb el món de l'educació, així que vaig decidir treballar amb el tema de ''Sistema educatiu de Finlàndia'' ja que sempre m'havia cridat l'atenció, i a més, des de que ho havia treballat a Batxillerat a Pedagogia m'agradava força aquest tema. 

Per començar, em vaig registrar i vaig fer el bus turístic de la Wikipèdia. Una vegada vaig saber com funcionava, vaig buscar l'article relacionat amb el tema que volia fer. 

Així doncs, el que he modificat ha estat el següent:

1) Vaig posar una referència a la part subratllada en blau. Vaig cercar informació sobre la Pisa de 2003 i vaig trobar un document força interessant que ho vaig afegir com a link al final de la pàgina.

lunes, 8 de diciembre de 2014

Gestió d'arxius i arxius online

Extret de http://www.thewindowsclub.com/drives-google-drive






Podem trobar varis mètodes d'emmagatzemament d'arxius on-line, ja sigui per guarder imatges, documents etc. Unes de les avantatges d’aquests dispositus és que pots anar a qualsevol lloc sense la necessitat de portar a sobre un pendrive o algún cd per tal de guardar tota la feina. 

Només tens que entrar en aquestes aplicacions desde qualsevol lloc que hi hagi internet. A part, he de dir que és molt fácil de treballar-hi.

Uns exemples són: el google drive, i el Dropbox. Com el google drive ja l’explico amb unaltre entrada, em centraré una mica més amb el Dropbox.

Cura i identitat de les nostres dades

Extret de google



A Internet, hem de tenir una cura especial de les nostres dades ja que tot el que pugem ja no es podrá tornar a borrar i quedará per sempre a les xarxes. Com per exemple en el Facebook, hi ha molta gent que posa la seva adreça, on viu, el número de telèfon etc. Per això, és important saber les mesures de prevensió.


martes, 2 de diciembre de 2014

Comunicador en xarxa: Carles Capdevila

Extret de http://seguimacarlescapdevila.blogspot.com.es/





Carles Capdevila i Plandiura (Els Hostalets de Balenyà, Osona, 13 d'agost de 1965) és un periodista i guionista català, actual director del diari Ara. 




lunes, 1 de diciembre de 2014

Programari local i programari online

El programari (software, en anglès) és el conjunt dels programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador. Així doncs, podem distingir entre dos tipus de programaris: 

Programari local: És tot aquell programa que està guardat dins el nostre ordinador, és a dir, al disc dur. Uns exemples podrien ser el Power Point i el Microsoft tot i que qualsevol programa descarregat d'Internet també ho seria ja que quedaria emmagatzemat dins el disc dur. 


Programari on-line: Són tots aquells programes que no és necessari descarregar-los a l'ordinador per a fer-lo servir, un exemple que hem vist és el Prezi. 


Fonts d'informació: Viquipèdia i apunts a classe